Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

RUBRIKAT

 

Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com


Fichier hébergé par Archive-Host.com 


Fichier hébergé par Archive-Host.com 


Fichier hébergé par Archive-Host.com 


Fichier hébergé par Archive-Host.com


Fichier hébergé par Archive-Host.com

SUPLEMENTE


'AMARUS'

( klikoni mbi imazhet më poshtë )

 

Fichier hébergé par Archive-Host.com

 


Fichier hébergé par Archive-Host.com
 

 


  Fichier hébergé par Archive-Host.com   Fichier hébergé par Archive-Host.com  Fichier hébergé par Archive-Host.com  


Fichier hébergé par Archive-Host.com


Fichier hébergé par Archive-Host.com 

 Apartament-me-qera-Vlore.jpg
17 décembre 2006 7 17 /12 /décembre /2006 21:48

Fichier hébergé par Archive-Host.com

Nga Simbad Detari

Shirin Neshat ka lindur ne Qazvin ( Iran ) me 1957 dhe jeton ne Shtetet e Bashkuara qysh prej vitit 1974. Pese vjet para se Ajotollah Khomeini te merrte pushtetin, ajo shkoi ne Nju – Jork për te studiuar artet e bukura. Pas revolucionit islamik te vitit 1979, lidhjet e saj me vendin u shkëputën e ajo mundi te kthehej aty vetëm pas vitit 1990. Irani kish ndryshuar. Ne mënyrë te veçante, ajo u shokua nga gjendja dramatike e grave si edhe ndryshimet qe kish provokuar ne shoqëri regjimi fondamentalist. Për Neshat, transformimi i Persisë se vjetër ne një Republike Islamike, shkaktoi një tronditje te madhe. "Ajo ishte, një nga përvojat e mia me tronditëse te cilën nuk e kisha përjetuar kurrë – kujton ajo – Diferenca midis asaj çka unë mbaja mend nga e kaluara, vete kulturës iraniane dhe asaj qe pashe ishte e tmerrshme. Një ndryshim i frikshëm dhe tepër prekës …

Fichier hébergé par Archive-Host.com

Nuk kisha pare kurrë një vend te tille te bazuar aq thellësisht mbi një ideologji te tille. Kur u ktheva ne Shtetet e Bashkuara, u bëra me fiksime nga përshtypjet qe morra prej vendit tim dhe kështu nisa te shkoj here pas here ne Iran". E pasionuar pas artit fotografik, Shirin Neshat, nisi punën për te pasqyruar pikërisht shokun e saj te perjtuar ne vendlindje. Punimet e saj te para u kryer ne fillim te vitit 1990.Ajo realizoi një seri fotografish ne bardh’ e zi, duke paraqitur ne to fytyrën dhe pjese te ndryshme te trupit te saj, zbukuruar me shkrime ne gjuhen persiane. E tille ishte seria " Women of Allah " (1994) ku pasqyrohen konditat e jetes ne një shoqëri islamike, ne te cilën pas shume dekadash lirie e pas reformave te ndermara prej Shahut Reza Pahlavi, gratë ishin detyruar qe te rivishnin përsëri perçen. Ishte gjate asaj periudhe qe Shirin Neshat, nisi te vere ne jete projekt idenë e saj te cilën e realizoi një seri fotografish te titulluara "Unveiling". Pamjet e grave te mbuluara behet epiqendra e krijimeve te saj. Ne pjesën me te madhe te punimeve, përsëritet i njëjti motiv. Gra te veshura me perçe, me një pëlhurë e zeze e cila e mbulon trupin e gruas nge koka gjer ne kërcinjtë e këmbës e qe mbahet e shtrënguar me dorën nene buze. Shume foto te asaj natyre, nuk janë veçse autoportrete te saj, disa here te shoqëruara dhe nga gra te tjera te veshura me perçe e qe tregojnë te zbuluara vetëm pjesët anatomike te lejuara nga ligji islamik ( sytë dhe duart ).Ne to, si ne pjesën me te madhe te fotove te saj, duart dhe fytyrat e imazheve, janë te mbushura me kaligrafi ne gjuhen persiane. Shume mendojnë se ato, nuk janë gjë tjetër veçse fragmente tekstesh te marra nga krijimtaria e poetes emblematike iraniane Forough Farokhzad (1935-1967) e cila, bënte pjese ne atë gjenerate grash qe punuam shume për zgjimin dhe sensibilizimin e grave ne atë vend,ne mënyrë qe ato te bëheshin te ndërgjegjshme e te kundërshtonin nënshtrimin ndaj shtypjes politiko – fetare.

Fichier hébergé par Archive-Host.com

Pa u larguar nga pasioni i saj i madh: fotografia e duke ndjekur gjithmonë te njëjtën tematike Shirin Neshat ka realizuar gjithashtu edhe një sere instalimesh audiovizuale, nder te cilët atë me emrin "Shadow under the web" (1997). Ne katër burime projektime te ndryshme videosh, e veshur me perçe te zeze, artisja paraqitet duke u endur neper vende publike, private e te shenjta, nder te cilat edhe ne labirintet e rrugëve te vjetra te Stambollit. Ndërsa instalimi video "Turbulent" (1988), trajton problemet thelbësore te shoqërisë patriarkale e fondamentaliste prej nga është edhe origjina e vete artistes ne fjale. Ky punim, i njohur ne shkalle botërore, përveç te tjerash është shtyse për një refleksion me te thelle, për një bote ku përpjekja për një identitet kulturor është një zhvillim te përhershëm. Po ashtu, ajo është autore e shume videove te tjera te vlerësuara si, “Anchorage” (1996) dhe “Shadow under the Web” (1997). Krijimtaria e Shirin Neshat trajton tërësisht temën dhe çështjen e gruas ne shoqëritë e sotme islamike, pare kjo ne dimensione shoqërore, politike e psikologjike. Edhe pse Shirin Neshat reziston ne mënyrë tepër aktive kundër paraqitjeve stereotipe te Islamit, objektivat e saj artistike nuk janë për bere me qellim për te shkaktuar thjesht polemika mbi ketë teme. Puna e saj, nder te tjera, merr ne konsiderate edhe forcën e inteligjencës intelektuale e fetare, te cilat përbejnë identitetin e vërtete te grave musulmane ne bote.

Fichier hébergé par Archive-Host.com

Te dhëna biografike

1957 – lind ne Qavzin, Iran.
1974 – vendoset ne New York ( pastaj ne A.Berkeley, University of California ).
1989 – fiton një subvencion për ne New York State Council of Art.
1991 / 92 - artiste ne Henry Street Settlement, New York.
1993 - M.F.A., Berkeley, University of California.
1995 -  fiton çmimin “Art Matter”.
Burse studimi nga Mid-Atlantic Photography Fellowship.
Çmim nga fondacioni  “Fund U.S. Artists at International”, per pjesëmarrjen e saj ne Bienalen e Stambollit.
1996 – merr çmimin e Tiffany Foundation.
Burse nga “New York Foundation for Arts Photography”.
1998 – çmim për projektin me te mire - ARCO, Madrid.
1999 – çmim ndërkombëtar ne Bienalen e Veneviac me projektin audioviziv “Turbulent”.
Pjesa e saj “Rapture” paraqitet e plote ( ne vidéo dhe 12  fotografi ) ne galerinë “Jérôme de Noirmont”.

 
Fichier hébergé par Archive-Host.com

EKSPOZITA
 
- Musée de l'Élysée, Lausanne, 5 février - 13 juin 2004 (catalogue)
L'oeuvre Whispers de Shirin Neshat y sera exposée.
- Cara a Cara / Visage (Exposition itinérante), Culturgest, Lisbonne, 11 octobre - 30 décembre 2003 (catalogue)
- Entre Extremos - Centro cultural Banco do Brasil, Rio de Janeiro, 10 août - 22 sept. 2002.
- Documenta 11, Kassel, 8 juin - 15 sept., 2002 (catalogue).
- Alter Ego, Ville de Luxembourg et Musée d'Histoire, Luxembourg, 19 juil. - 5 oct. 2002 (cat.).
- Outer & Inner Space - A Video Exhibition in Three parts: Shirin Neshat, Rapture, Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, Virginia, 6 avril - 2 juin 2002 (catalogue).
- Shirin Neshat, Castello di Rivoli Museo d'Arte Contemporanea, Turin, 30 janv. - 5 mai 2002 (cat.).
- L'art vous interpelle, Abbaye du Ronceray, Angers, 13 oct. - 18 nov. 2001 (catalogue).
- Shirin Neshat, Musée d'Art Contemporain de Montréal, Montréal, 29 sept. 2001 - 13 janv. 2002.
- Shirin Neshat, Irish Museum of Modern Art, Dublin, 5 sept. - 16 déc. 2001.
- Regards persans. Iran, une révolution photographique, Espace Electra, Paris, 19 juin - 31 août 2001.
- Rapture et Fervor, Forum des images, Paris, Festival d'Automne, 22 sept. - 22 oct. 2000.
-Turbulent, Avignon, Eglise des Célestins, film présenté dans le cadre de la "Traversée de la Belle Ville" du 27 mai au 1er oct. 2000
-Turbulent - XLVIII Biennale di Venezia, Venise, 1999.
- Shirin Neshat, Rapture, Galerie Jérôme de Noirmont, Paris, 19 nov. 1999 - 15 janv. 2000 (catalogue).
- Global Art Rheinland 2000 - Ludwig Museum, Cologne, 1999.
- Zeitwenden-Outlook into the Next Millennium (Rapture) - Kunstmuseum, Bonn, 1999.
- Whitney Biennial - Whitney Museum of American Art, 23 mars - 4 juin 2000.
- Dem Portrait auf der Spur, Altes Rathaus - Ingelheim am Rhein, 16 avril - 25 juin 2000 (catalogue)
- Rapture et Fervor, Forum des images, Paris, Festival d'Automne, 22 sept. - 22 oct. 2000.
-The End: An Independent Vision of Contemporary Culture 1982 - 2000, 29 janv.- 1er avril, 2000, Exit Art / The First World, New York
- Persuasion, 24 juin - 30 juil., 1999, Lombard-Freid Fine Arts, New York
- A Show of Hands, 19 juin - 6 août, 1997, George Adams Gallery, New York
- Shirin Neshat New Work, 3 - 30 mai 1997, Annina Nosei Gallery, New York
- Shirin Neshat, Photography, 30 sept., - 1er nov., 1995, Annina Nosei Gallery, New York

Partager cet article

Repost 0
Published by Simbad - dans Ditari
commenter cet article

commentaires