RUBRIKAT

 

Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com Fichier hébergé par Archive-Host.com


Fichier hébergé par Archive-Host.com 


Fichier hébergé par Archive-Host.com 


Fichier hébergé par Archive-Host.com 


Fichier hébergé par Archive-Host.com


Fichier hébergé par Archive-Host.com

Lulet e se Keqes

Jeudi 15 novembre 4 15 /11 /Nov 23:14

Fichier hébergé par Archive-Host.com

'Tri moshat e Jetës dhe Vdekjes' - pikturë nga  Hans Baldung 


ARMIKJA 

 Rinia ime s'qe veç një stuhi zezëmadhe
Aty-këtu çarë nga pak diell shkëlqimtar;
Me shi e vetëtima që paq e keq shkretuan
Atë që ish kopështi im endërimtar ...

Dhe ja tani që jam në vjeshtën e moshës
Më duhet të marr prapë bel e sqepar,
Të vë pak rregull në kopshtin e endrrave
Ku shiu vrima e gropa ka hapur si varr ...
 
Do rinis nga puna e s'di në se prapë
Do çelin lulet e reja që kam mbjellë,
Në se do gjejnë plehun mistik që t'i ngrejë
T'u jape fuqi, jetë e përpjetë t’i sjellë ...

- Por, medet ! Medet ! Mosha ime ka ikur
E jetën m’a ka gryer keq e mos më keq
Ajo e liga, tinzarja,  Armikja ime e zezë
Që përditë zemrën m’a bren e frymën m'a heq ...
 

( Spleen et Idéal - X )

Shqipëroi: Vasil QESARI  © ( Kjo sonetë e botuar për herë të parë më 1855 është një nga më sinjifikativet e krijimtarisë bodleriane, përsa i përket përjetimit të spleen-it dhe ankthit që poeti përjeton, kur bindet për shkatërrimin e shendetit të tij. Duke përdorur artin e tij poetik, ai vë në dukje pikërisht këtë dhimbje dhe shkatërrim ekzistencial. Por, nga ana tjetër poezia në fjalë, duket edhe si një lloj ‘recete” rekomandimi për harxhimin dhe përdorimin e kohës, gjë e cila e çon atë drejt idesë se arti, vetëm arti, mund t’i kundërvihet kësaj gjendje të pashpresë. Vetëm ai mund të bëjë rezistencën e inteligjencës ndaj forcës gryerëse të natyrës. Dhe këtë, poeti e bën duke shkruar fjalën e tij; është vetëm prej saj që ai mund të mbijetojë ... )
Par Simbad - Publié dans : Lulet e se Keqes
Ecrire un commentaire - Voir les 0 commentaires
Jeudi 15 novembre 4 15 /11 /Nov 10:56

Fichier hébergé par Archive-Host.com 


NJE KALIMTARE

Rruga rreth e rrotull ziente e zhurmonte.
Në të zeza veshur në dhimbje madhështore,
një grua shkoi duke tundur plot salltanet,
kindat e dantellat e fustanit të saj të gjatë.

Në mejhane po pija, përhumbur, tapë, ekstravagant
kur para meje ajo shkoi, këmbë statujë dhe fisnike
si shqiponjë. Thellë në sytë e saj, qiell gri uragan,
pashë ëmbëlsinë që magjeps dhe epshin që vret ...

Ish kjo një vetëtime verbuese e pastaj u bë ... natë!
O bukuri kalimtare që me krahë më bëre të fluturoj,
vallë, s'do të shoh më, në ketë jetë a në eternitet ?

Iku e humbi mes turmës! S'do ta shihja kurrë më!
Nuk dija ku vinte e as ajo s'dinte ku shkoja unë.
Por, oh, qeshë i bindur! Po, qeshë i sigurtë !
Ajo do qe gruaja që fort do kisha dashuruar ...

Shqipëroi: Vasil Qesari


( Shenim i perkthyesit: Kjo poezi e Bodlerit, shkëputur nga kapitulli ‘Tableaux parisiens’ (Tablo pariziene), mbështetet mbi temën e takimit, siç edhe ndodh edhe në poezi të tjera të përmbledhjes poetike ‘Lulet e së Keqes’. Rastësitë e një qyteti të madh, bëjnë që poeti të ketë të papriturën e një ‘njohje’ të bukur e cila, përtej personit në fjalë, është mishërimi i vetë së Bukurës që e shtang dhe e mrekullon poetin. Kjo poezi e shkurtër, me një densitet dëshpërimi brenda përmbajtjes së saj, bën pjesë në temën romantike të gruas që rrezaton Idealen ( shpirtërore apo artistike ). Shkrimtaret surrealiste, më pas, e cilësuan Bodler-in si paraardhësin e tyre : në kuptimin e trajtimit të temave të rastësisë së takimeve që ndodhin në rruge, të kryqëzimit të fateve, të përvojave të pashembullta, të dashurisë së marrë të poetit, të vetë hapjes së rrugëve drejt shtigjesh të panjohura. Por, kjo e panjohur tek poezia ‘Një kalimtareje’, për Bodler -in nuk është veç një moment shikimi apo një çast ëndrre e kalimtarja per te është njëherësh, sa magjike e reale, po aq edhe një ’vetëtimë’ e  cila gris Natën …)


 

Par Simbad - Publié dans : Lulet e se Keqes
Ecrire un commentaire - Voir les 0 commentaires

SUPLEMENTE


'AMARUS'

( klikoni mbi imazhet më poshtë )

 

Fichier hébergé par Archive-Host.com

 


Fichier hébergé par Archive-Host.com
 

 


  Fichier hébergé par Archive-Host.com   Fichier hébergé par Archive-Host.com  Fichier hébergé par Archive-Host.com  


Fichier hébergé par Archive-Host.com


Fichier hébergé par Archive-Host.com 

 Apartament-me-qera-Vlore.jpg
Créer un blog gratuit sur over-blog.com - Contact - C.G.U. - Rémunération en droits d'auteur - Signaler un abus - Articles les plus commentés